باغستان سنتی قزوین چشم به راه اکسیژن تازه

 به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین، باغستان‌های شهر قزوین که در گذشته‌ای نه‌چندان دور گرداگرد شهر را فراگرفته بودند و به عنوان ریه‌های شهر،  کار تصفیه هوا، حفاظت از محیط زیست، ایجاد نشاط و سرزندگی در شهروندان را برعهده داشتند هم اینک از حال و هوای خوبی برخوردار نیستند.

باغستان سنتی قزوین، با قدمت بیش از هزار سال و با وسعت حدود ۲۵۰۰ هکتار، در حافظه تاریخی مردم قزوین ثبت شده، باغستانی که مهم‌ترین شاخص محیط زیستی استان قزوین است که تأثیری فرا استانی دارد و یک تنه در برابر هجوم ریزگرد‌ها و آلودگی‌های صنعتی ایستاده است.

هر روز پلی یا جاده‌ای جدید از وسط این میراث بی‌نظیر می‌گذرد و بخشی از آن را نابود می‌کند. درختان چند صدساله قطع می‌شوند. اکوسیستم باغستان به هم می‌ریزد و جانوران خاص باغستان زیستگاه خویش را از دست می‌دهند.

علی‌رغم مزایا و فوایدی که برای این باغ‌های تاریخی برشمردیم، متأسفانه مشکلاتی گریبان‌گیر باغستان سنتی قزوین است که حیات آن را تهدید می‌کند. قطعه‌های زمین بایر با چندین درخت بادام خشک شده و بی‌بر و پوسیده، زمین‌های ترک‌خورده و تشنه آب، مزارع سوخته در کنار واحد‌های مسکونی و اداری ساخته شده و در حال ساخت، توصیف وضع کنونی بخش‌هایی از ۲هزار و ۵۰۰ هکتار باغستان سنتی شهر قزوین است.

مشکلات این باغستان سال‌هاست روی میز مسئولان قرار دارد، مشکلاتی که عمدتاً می‌توان با برنامه‌ریزی مناسب آنان را برطرف کرد.

باغستان سنتی قزوین چشم به راه اکسیژن تازه

 برنامه‌ریزی منسجم برای احیای باغستان سنتی قزوین

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی می‌گوید: باید یک سازمان مستقل، جدا از شهرداری و جهاد کشاورزی برای باغستان تشکیل شود که بودجه مستقل داشته باشد.

به گفته علی اکبری، اگر بخواهیم قزوین توسعه پیدا کند باید باغستان آباد شود.

وی تاکید می کند در جهاد کشاورزی برای باغداران کلاس‌های توجیهی و ترویجی داریم؛ ولی کافی نیست و باید استاندار دستور مستقیم برای باغستان داشته باشد.

مدیر باغبانی جهاد کشاورزی می‌افزاید: صاحبان اصلی باغستان سنتی، باغداران هستند.

اکبری اعتقاد دارد، اگر نگاه بدبینانه‌ای داشته باشیم، خیلی‌ها که در دوره‌های مختلف در قبال باغستان مسئولیت داشتند، گفتارشان برای توسعه باغستان با رفتارشان متفاوت بوده است.

وی  با بیان این که باغستان سنتی از حالت کشاورزی، باغداری و معیشتی و اقتصادی خارج شده است می‌افزاید: باغستان سنتی زمانی، یک کاربری داشته؛ معیشتی تولیدی بوده، اما در حال حاضر چند منظوره است؛ اداره راه جاده می‌زند، اداره گاز برای مسیر گازرسانی خیابان می‌کشد. اداره‌های مختلف در باغستان ساختمان می‌سازند و شهرداری هم در عین اینکه مدافع باغستان است ، ولی مجبور است بعضی توسعه‌ها را انجام دهد.

اکبری می‌افزاید:، چون کاربری باغستان سنتی چند وجهی شده؛ زیست محیطی، اجتماعی، فرهنگی، معیشتی، اقتصادی و امنیتی شده است.

مدیر باغبانی جهاد کشاورزی می‌گوید: سازمان جهاد کشاورزی یا شهرداری به تنهایی نمی‌توانند تصمیم بگیرند؛ نهاد ریاست جمهوری این موضوع را درک می کند ؛ تا ما سازمان باغستان مستقل نداشته باشیم، وضعیت باغستان بهبود پیدا خواهد کرد.


https://mrbilit.com/mag/

Comments

Popular posts from this blog

اصول باغداری مرکبات

آبشار یاسوج

تولید ربات شبه تانک برای باغداری