سرنوشت شکوفههای زود هنگام
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان شمالی، سال۱۴۰۰ هنوز نیامده، اما تحویل سال در باغات خراسان شمالی رقم خورده
است؛ شکوفههای درختان بادام، آلو و زردآلو چشم هر مسافری را به خود جلب میکند شادی عکس یادگاری اگرچه برای رهگذران شیرین است، اما اوقات باغداران این روزها تلختر از بادام تلخ است. این را میشود از چهره باغداران فهمید.
نگرانی از شکوفههای زودهنگام
حال و هوای احمدی باغداری که مثل مرغ پرکنده اطراف باغش میچرخد مرا واداشت تا بپرسم چرا از مژدهی شکوفههای درختانش خوشحال نیست.
او میگوید: بخاطر سرمازدگی پارسال میوهای نچیده است و حالا نگران است که ماجرای تلخ پارسال، امسال هم تکرار شود چرا که درختی که زود شکوفه دهد، بیشتر در تیر رس سرما قرار میگیرد.
سپیدی برف و شکوفهها باهم نمیسازند
وقتی به آمار جهاد کشاورزی مراجعه کردم دریافتم پارسال باغداران خراسان شمالی ۸۴۰میلیارد تومان خسارت دیده اند، این مبلغ ۳۹میلیارد تومان بیشتر از بودجه عمرانی خراسان شمالی است خوب که بررسی کردم معلومم شد این خسارت بخاطر خشکسالی نیست عمدتا بخاطر برف بهاریست که گریبان گیر شکوفههای زود هنگام شده است.
در مقابل خسارت خشکسالی سال گذشته به باغات بسیار ناچیز بود این یعنی باغداران خراسان شمالی بیش از خشکسالی باید از سرمای زودهنگام بیم داشته باشند حتی جلسات خشکسالی مسوولان در حوزه باغداری باید کمی جای خود را به جلسات سرمازدگی بدهند، ما بیش از گرما، چوب سرما را میخوریم!
برای امنیت شکوفه در سرما چه باید کرد؟
غلامی کارشناس جهاد کشاورزی میگوید برای امنیت شکوفهها در مقابل سرما، بهترین کار ایجاد دود در باغ است. او میگوید با کاه و کلش نیمه خیس میتوان دود ایجاد کرد؛ و برای این کار ترکیب چهار لیتر آب و چهار لیتر گازوییل برروی کاه و سپس آتش زدن میتواند دود و گرمای لازم را برای باغات ایجاد کرد.
این کارشناس با تجربه میگوید: برخی کشاورزان همان سر شب دود ایجاد میکنند و گمان میکنند کفایت میکند، اما بررسیها نشان میدهد بیشترین سرمازدگی و یخ زدگی شکوفه ساعت ۳صبح رخ میدهد، ایجاد دود در این زمان نجات بخش است.
گلرخ کارشناس هواشناسی کاربردی خراسان شمالی کمی ریزتر درباره چگونگی مقابله با سرمازدگی شکوفههای درختان اطلاعات داد؛ گلرخ میگوید: باغداران نباید برفهای روی درختان را شب بعد از برف بریزند. او میگوید: میتوان از ضدیخ هم استفاده کرد به این شکل که درختان به نسبت ۲لیتر ضد یخ در ۱۰۰لیتر آب را با هم آمیخته و محلول پاشی شوند. آخرین گزینه هواشناسی کاربردی برای نهالهای کوتاه و جوان استفاده از پوشش پلاستیکی یا گونی است.
ضرورت تغییر باغداری با تغییرات جوی
اقداماتی که برای امنیت شکوفهها در برف و سرما گفته شد بصورت کوتاه مدت خوب است، اما بایددر بلند مدتکار بنیادی کرد حتی اگرنیاز باشد از اساس باغ را متناسب با تغییرات جوی، تغییر داد.
جمالی یکی از باغداران روستای آزادگان سه سالیست متوجه خطر تغییرات جوی شده و سرمازدگی شکوفهها را جدی گرفته است. در باغات او ۳۲گونه بادام درختی وجود دارد و در حال تولید نهالهای بادام دیرگل است.
این کشاورز بعد از مطالعات ملی و بین المللی به اینجا رسیده که اگر میخواهد از بلای برف دیرهنگام زمستانه بر شکوفههای زودهنگام بهاری راه نجاتی پیدا کند، بهترین گزینه اصلاح نژاد و رسیدن به نسخه درختان دیرگل است. درختانی که گلهای آنها بعد از اینکه زمستان تمام زورش را زد، باز میشود.
Comments
Post a Comment