باغداری مدرن در ایران چه ملزوماتی دارد؟
در میان محصولات کشاورزی، محصولات باغی از لحاظ صادرات و ارز آوری جایگاه ویژهای دارند. بر اساس آخرین آمارهای منتشره در سایت FAO برای سال 2005، ایران در زمرهی ده تولید کنندهی اول میوه در سطح جهان است.
از 100 نوع میوهی جهان، 50 نوع آن در ایران رشد و نمو دارد و شرایط آب و هوایی متنوع آن، از توانایی بالقوه، اما بهره برداری نشده در تولید محصولات کشاورزی حکایت دارد. سطح بارور باغهای کشور حدود 2/2 میلیون هکتار (4/81 درصد از سطح باغهای کشور) برآورد میشود و 6 محصول پسته، خرما، سیب، انگور، گردو و پرتقال، بخش اعظم (60 درصد) آنها را تشکیل داده است. در این بین سهم درختان صنعتی، 6/3 درصد باغهای کشور است. بخش اعظم محصولات باغی ما به صورت فلهای به بازارهای جهانی عرضه میشود و فرآوری اندکی بر روی آنها انجام میگیرد. 30 درصد از محصولات باغی تولید شده که در تولید بسیاری از آنها دارای مزیت نسبی هستیم، به صورت ضایعات از چرخه مصرف و صادرات خارج میشود و این درحالیست که ارتقاء تکنولوژی در زمینهی برداشت، سورتینگ و بسته بندی میتواند به کاهش چشمگیر چنین ضایعاتی کمک کرده و نقش مهمی را در ایجاد ارزش افزوده ایفا نماید.
سطح مکانیزاسیون در فعالیتهای باغی
از نظر سطح مکانیزاسیون در فعالیتهای باغی ایران، شاخص درجه مکانیزاسیون در مرحله تهیهی بستر، 72 درصد و در مرحله داشت 41 درصد است. اما در مرحلهی برداشت، در مقایسه با دیگر مراحل فرآیند تولید، مقدار این شاخص بسیار پایین بوده و به حدود 5/0 درصد میرسد. کاربرد محدود ماشین آلات برداشت میوه در ایران، میتواند به دلایل زیادی باشد که در این مرور کوتاه، به ذکر برخی از آنها خواهیم پرداخت.
- مطلب صرفا یک مطلب عمومی است اگر به صورت تخصصی و حرفه ای قصد باغداری درخت گردو را دارید و این که قصد تاسیس باغ گردو را دارید کتاب سیر تا پیاز درخت گردو برای شماست.
- سیر تا پیاز درخت گردو برای باغداری درخت گردو لازم است، هر فردی که در حوزه درخت گردو فعالیت می کند و یا قصد احداث باغ گردو را دارد باید بداند که دنیای باغداری این درخت چه میگذرد و با شیوه های باغداری و نکات اختصاصی این درخت آشنا شود.
منبع : سایت تخصصی گردوی بوانات gerdo-bavanat.ir
در صورتی که شما قصد احداث باغ گردو را دارید کتاب سیر تا پیاز درخت گردو شما را برای یک شروع قوی آماده می کند و دیدگاه شما را نسبت به این درخت تغییر خواهد داد.
برای مطالعه جزییات کتاب روی تصویر زیر کلیک کنید
برای برداشت ماشینی در باغها، برنامههای بهنژادی لازم است
قبل از هر چیز، ذکر این نکته ضروریست که استفاده از تکنولوژیهای نوین در باغها، به ملزومات زیادی نیاز دارد؛ برای مثال در مورد برداشت ماشینی میوهها که در آن، یکنواخت رسی و پایداری پوست میوهها در برابر برداشت ماشینی اهمیت زیادی دارد، این اقدام، باید همراه با برنامههای بهنژادی میوهها صورت گیرد. علاوه بر این کاربرد ماشین آلات برداشت، در باغهایی با سطح زیر کشت و عملکرد بالا دارای صرفهی اقتصادیست. برداشت مکانیزه به ویژه در مورد میوههایی (مانند گیلاس)، که برداشت دستی آنها گران تمام میشود، دارای کاربرد بیشتری است. از سوی دیگر، بیشتر میوههایی که به روش ماشینی برداشت میشوند ، باید در صنایع تبدیلی مورد استفاده قرار گیرند که این امر، مستلزم تطبیق ظرفیت و ساختار صنایع تبدیلی با میزان و نوع تولید چنین باغهایی است.
از سوی دیگر، در باغهای تجاری و مدرن، ملزومات استفاده از ادوات و ماشین آلات داشت و برداشت، از بدو احداث باغ در نظر گرفته شده و با رعایت نکات فنی فراوان، اعم از به کارگیری (تکنولوژیهای نوین در زمینهی بذر ونهال از جمله کاربرد) پایههای غیر بذری، ارقام مناسب و یکنواخت، رعایت فواصل مناسب کاشت نهال، لحاظ بهترین نوع سیستم تربیتی درختان، روش آبیاری و...فراهم میگردد.
تاکید برنامه های توسعه برای افزایش تولید، یک سویه بوده است
در کشور ما، تاکید یک سویهی برنامههای توسعه بر افزایش تولید از طریق گسترش سطح زیر کشت، یکپارچه نبودن اراضی و نیز سنتی بودن تولید در طول سالها، موجب توسعه باغهایی گردیده که به صورت منطقهای و کوچک، بدون مد نظر قرار دادن نیازهای اکولوژیکی، انرژی مصرفی و تکنولوژیهای نوین بهرهبرداری میشوند.
وضعیت کنونی باغهای کشور، نشان از فقدان نظام علمی و فراگیر مطالعات، تولید آمار و اطلاع رسانی جهت تعیین نوع محصول و روش تولید در کشور، کمبود نیروی ماهر و متخصص در عرصهی تحقیق، مشاوره و اجرا، و نیز ضعف دانش و مهارتهای فنی بهرهبرداران در کاربرد یافتههای جدید دارد. بدین ترتیب، رسیدن به سطح مطلوبی از تولید مکانیزه در بخش باغی کشور با اوصافی که ذکر شد، قبل از هر چیز نیازمند به رفع این مشکلات قدیمی است. اقداماتی نظیر؛ ارتقاء آموزشهای ترویجی به باغداران، اصلاح باغهای قدیمی و غیر تجاری، شناسنامه دار کردن باغها، حمایت از صنعتی شدن آنها، بهره گیری از تکنولوژیهای نوین در زمینهی تولید بذر ونهال، مطالعهی بازارهای هدف محصولات باغی، سرمایه گذاری در زمینهی سورتینگ و بسته بندی محصولات باغی و صنایع تبدیلی و تکمیلی، خصوصا در گامهای نخست، میتواند تا حد زیادی به بهبود کاربرد تکنولوژیهای نوین از جمله ماشین آلات برداشت در بخش باغی کشور کمک نماید.
چنین اقدامات و حمایتهایی نه تنها میتواند سبب سرمایه گذاری بهتر و به موقع، و نیز مدیریت بهینه باغهای موجود شود، زمینهای را فراهم میآورد که بخش باغبانی ما به عنوان مکمل بخش زراعت، در راستای رسیدن به سطح مطلوب توسعه گام بردارد و از عاملی بالقوه در بخش کشاورزی و اقتصاد کشور، به عاملی باالفعل تبدیل شود.
Comments
Post a Comment