باغداری مدرن، محور توسعه تولیدات باغی
افزایش بهرهوری و میانگین تولید در باغها در شرایط امروز کشور از مهمترین دغدغهها در حوزه باغداری است که با استفاده از شیوههای مدرن باغداری و اصلاح نژاد درختان امکانپذیر است. در سالهای اخیر باغهای مدرن میوه که با استفاده از علم روز از پیوندهای تخصصی و شیوه کشت و داشت مناسب بهره بردهاند، توانستهاند تولید میوه را از نظر کیفیت و کمیت تا چندین برابر افزایش دهند.
یک کشاورز نمونه خراسانی که موفق شده با استفاده از اصلاح نژاد، گلابی پایه بذری باکیفیت بالا تولید کند، با اشاره به محصول تولیدی خود گفت: محصول باغی ما گلابی پایه بذری است و مساحتی بالغبر 20هکتار را به تولید این محصول اختصاص دادهایم.
مجید صبوری در گفتوگو با روستانیوز افزود: از زمانیکه شروع به باغداری کردم، بهدنبال بذر خوب و نهال درجه یک بودم و تحقیقاتی نیز در این زمینه انجام دادم تا بتوانم بهترین و مرغوبترین محصول را پرورش دهم. به این ترتیب گلابی فعلی را تولید کردم که جزو محصولات نمونه منطقه است.
وی ادامه داد: این محصول گلابی رقم درهگزی و پایهبذری است که بهدلیل اقداماتی که روی آن انجام شده، نسبت به دیگر محصولات منطقه خوش رنگتر و پربارتر است. همچنین میزان بهرهوری باغهای ما بسیار افزایش یافته و محصولی که برداشت میکنیم، به میزان قابلتوجهی رشد داشتهاست.
صبوری درباره مکانیزه کردن آبیاری و اصلاح نژاد باغها نیز گفت: برای مقابله با بحران آب و بالا بردن بهرهوری، باغها و زراعت خود را بهطور کامل مکانیزه کردهایم و درحالحاضر کل مزارع و باغهای ما به شیوه قطرهای آبیاری میشود. به این ترتیب تا حدود زیادی از هدر رفت آب جلوگیری کرده و میزان برداشتمان نیز افزایش یافته است.
وی اضافه کرد: این اقدامات را با تحقیقات شخصی و حمایتهای محمدعلی طهماسبی، معاون وزیر جهاد کشاورزی، انجام دادم که کمال تشکر را از ایشان دارم.
این کشاورز نمونه خراسانی به مشکلات بخش باغداری نیز اشاره کرد و افزود: متأسفانه حمایت دولت از باغداران و کشاورزان چندان قابلتوجه نیست. معتقدم دولت اگر بازاری را برنامهریزی کند و از ما محصولات باغی را تضمینی بخرد، اوضاع بهبود مییابد.
افزایش بازدهی باغها با اصلاحنژاد
یک کارشناس امور باغبانی هم با اشاره به مزایای اصلاح نژاد و پیوند درختان گفت: باغداران با استفاده از علم روز، پیوندهای تخصصی و شیوه کشت و داشت مناسب میتوانند تولید میوه را از نظر کیفیت و کمیت تا چندین برابر افزایش دهند که خوشبختانه این روش روزبهروز درحال گسترش است.
رضا اشجعی افزود: استفاده از باغداری مدرن علاوهبر افزایش محصول باعث افزایش کیفیت میوه تولیدی میشود؛ همچنین ازدیاد و جوانسازی درختان، قویکردن گیاه، سازگاری با بستر، ترمیم خسارت به تنه، کنترل رشد رویشی یا کوتاه کردن درختان، تسریع در بهرهبرداری از محصول و افزایش باردهی از دیگر فواید پیوند و اصلاح نژاد درختان است.
وی ادامه داد: تعویض ساختار رویشی و باردهی درخت، استفاده از ویژگیهای پایههای پیوندی برای دسترسی به گیاهان کوتاهقد تا بسیار قوی، استفاده از میان پایهها برای رفع برخی از عوارض و نارساییهای پیوندی، ترمیم زخمهای وارد شده به تنه، ریشه و شاخههای اصلی درخت و تسریع در آغاز باردهی از دیگر مواردی است که در باغداری مدرن مدنظر است.
اشجعی با توصیه به باغداران در هنگام پیوند زدن و اصلاح نژاد درختان اضافه کرد: پیوند، یک فعالیت باغداری برای تغییر رقم گونههای باغی از نامطلوب به مطلوب یا بارورسازی درختان است. آبیاری و تقویت درختان قبل و بعد از پیوند، حفاظت آنها از خسارت باد و پرندگان و توجه به سازگاری محصول پیوند شده با شرایط منطقه ازجمله نکاتی است که باید به آن توجه کرد.
وی استفاده از روشهای مدرن آبیاری را از دیگر عوامل افزایش بازدهی باغهای میوه عنوان کرد و گفت: با توجه به بحران آب در کشور توجه به این بخش بسیار ضروری است؛ چراکه اگر آب نباشد، باغ و محصولی هم در کار نیست و کشاورزی و باغداری نابود خواهد شد؛ بنابراین استفاده از روشهای آبیاری مدرن و مکانیزه ضرورت دارد.
این کارشناس باغبانی افزود: در آبیاری سنتی بهدلیل عدم کنترل، آب هدر میرود و چون از یکطرف وارد و از طرف دیگر خارج میشود، خاک زراعی سطحی را شسته و با خود میبرد؛ همچنین بهدلیل اینکه زمان زیادی طول میکشد تا آب به آخرین قطعه برسد، ابتدای زمین بیشتر از انتها آب میخورد که این موجب بینظمی در رشد گیاهان میشود. از طرفی مقدار آبی که وارد مزرعه میشود، بیش از نیاز گیاه است.
وی با تأکید بر اهمیت آبیاری قطرهای ادامه داد: این آبیاری روشی است که آب با فشار کم بهوسیله قطرهپاش در پای بوته ریخته میشود؛ همچنین صرفهجویی در مصرف آب، نیروی کمتر، رویش کمتر علفهای هرز، برداشت محصولات بیشتر با رنگهای شفافتر و مزه بهتر از دیگر مزایای آبیاری قطرهای است.
اشجعی گفت: این نوع آبیاری برای میوههای که عمر طولانی دارند بسیار مناسب است و میتوان از آن در هر نوع آب و هوا مانند آب هوای خشک، نیمهخشک و نیمهمرطوب استفاده کرد.
Comments
Post a Comment