مقدماتی از اصول باغبانی

 غذیه گیاهی :

با استفاده از محلول پاشی درختان گردو به منظور تقویت جوانه های گل ومیوه در نتیجه افزایش عملکرد وبهبود کیفیت میوه های گردو می توانیم از فرمول کودی با شرایط زیر استفاده نماییم:

۱-   مخلوطی از سولفات روی ۵ در هزار + کود اوره ۵ در هزار + اسید بوریک ۵ در هزار.

۲-   زمان محلول پاشی در دونوبت یکی پس از برداشت محصول در اواسط مهر تا اوایل آبان ماه هر سال و نوبت دوم در اوایل تا اواسط فروردین هر سال در هنگام تورم جوانه ها صورت می گیرد.

۳-   محلول پاشی اگر در صبح یا عصر صورت گیرد بهتر خواهد بود.

۴-   بهتر است پس از محلول پاشی آبیاری باغ انجام گیرد.

فرمولهای کودی برای هر درخت بارده باغ سیب ، زردآلو، هلو، گلابی ، گیلاس ، بادام ، به ، وآلو:

 

           نام کود

        مقدار کود

           نام کود

          مقدارکود

       سولفات روی

        ۲۵۰ گرم

       سولفات منگنز

         ۱۰۰ گرم

       سولفات مس

        ۱۰۰ گرم

        اسید بوریک

         ۱۰۰ گرم

       سولفات پتاسیم

        ۵/۱کیلو گرم

       سولفات آمونیوم

         ۱کیلو گرم

کود حیوانی کاملا پوسیده

     ۵ الی ۱۰ کیلو گرم

 

 

·        در زمان رشد میوه ( از زمان فندقی شدن تا یک هفته قبل از برداشت ) سه تا پنج دفعه محلول پاشی با کلرور کلسیم ۵ در هزار انجام می شود.

 

فرمولهای کودی برای هر درخت بارده گردو وفندق:

 

          نام کود

        مقدار کود

     سولفات پتاسیم

     ۵ /۱ کیلوگرم

     سولفات روی

       ۱۰۰ گرم

     اسید بوریک

       ۱۰۰ گرم

 

·       زمان مصرف  کودهای فوق اواخر زمستان به عمق وعرض ۵/۰ متر در محل عبور آب (در اطراف طوقه درخت)

 

به طور کلی در تغذیه صحیح باغهای میوه می توان چنین جمع بندی نمود:

·       در مصرف کودهای ازته و پتاسیمی مخصوصا کودهای فسفاته در باغهای میوه حداکثر صرفه جویی به عمل آید. اگر غلضت فسفر در برگهای درختان میوه از ۱۵/۰ بیشتر بود ، از مصرف کودهای فسفاته بایستی اجتناب گردد.

·       مصرف سولفات روی ، اسید بوریک (در خاکهای عیر شور)، سولفات آهن و در باغهای میوه اجباری گردند. در صورتیکه امکان مصرف خاکی آنها به هر دلیلی موجود نباشد حتما محلول پاشی ریز مغذی ها جدی گرفته شود.

·       برای ارتقا کیفی درختان ، محلول پاشی  با کلرور کلسیم نیم در صد ، به تعداد ۸ الی ۱۰ بار اجباری اعلام گردد. منتها پس از اصلاح PH محلول به دست آمده ، محلول از پارچه تنظیفی عبور داده تا شفاف گردد.

·       برای افزایش میوه دهی ، محلول پاشی ۵ در هزار پاییزه سولفات روی به همراه اوره واسید بوریک اکیدا توصیه می شود. با این عمل ساده وارزان افزایش عملکرد تا ۴۰% نیز در باغهای میوه گزارش شده است.

·       مصرف کودها در باغهای میوه حتما به صورت جایگذاری عمقی (چالکود ویا کانال کود) باشد. با رعایت اصول مصرف بهینه کود وجاگذاری عمقی آنها حداقل تا سه سال ، دیگر نیاز غذایی عده درختان میوه تامین می گردد.

·       برای اسیدی کردن ریزوسفر از کودهای محتوی گوگرد(بیوفسفات طلایی محتوی روی ،گوگرد آلی و.....) استفاده نمایند تا علاوه بر افزایش عملکرد هکتاری ، کیفیت میوه ها هم افزایش یابد.

 

 

طرز تهیه محلول بردو:

 

·       ترکیب بردو باید به اندازه مصرف روزانه تهیه شده و از مصرف آن در روزهای بعد خودداری شود.

·       برای تهیه ترکیب بردو ابتدا محلول آب آهک وسولفات مس به طور جدا گانه تهیه وضمنبه هم زدن محلول آب آهک ، محلول سولفات مس را به آرامی به آن اضافه می کنیم وکاملا مخلوط می کنیم بدیهی است عکس این عمل ( اضافه کردن آب آهک به محلول سولفات مس ) صحیح می باشد.

·       بهتر است ترکیب دو ماده مذکور با آب ولرم به اندازه ای صورت گیرد که پس از اختلاط آن احتیاج به رقیق کردن مجدد نباشد. برای مثال برای تهیه یک صد لیتر بردو مقدار لازم آهک ( هیدروکسید کلسیم ) را با ۸۰ لیتر و سولفات مس  را با ۲۰ لیتر آب مخلوط وپس از حل شدن کامل طبق روش قبل مخلوط می نماییم.

 

     روش صحیح کوددهی در باغات به صورت چاله کنی(چالکود):

 

۱-   انتخاب محل مناسب برای احداث چاله ها به فاصله ۲۰/۱ الی ۵/۱ متر از تنه اصلی درخت در محل سایه انداز می باشد.

۲-   تعداد چاله ها حداقل ۲ تا ۴ عدد در اطراف تنه درخت می باشد.

۳-   ابعاد چاله ها به اندازه ۵۰ در ۴۰ سانتی متر می باشد.

۴-   خاک درون چاله تماما بیرون ریخته شود.

۵-   کودهای شیمیایی توصیه شده با ۵ کیلوگرم کود دامی پوسیده مخلوط ودر ته چاله ریخته گردد.

۶-    بقیه چاله ها با کود دامی پوسیده پر شود.

۷-   چاله ها در مسیر آبیاری احداث گردد.

۸-   بلافاصله پس از کوددهی چاله ها آبیاری شود.

۹-   مقدارکودهای شیمیایی مصرفی :

فرمول شیمیایی ۱- یک کیلوگرم ماکروکامل + سه کیلوگرم بیوفسفات ظلایی + یک کیلوگرم میکرو کامل + ۵ کیلو گرم کود دامی پوسیده.

فرمول شیمیایی ۲- یک کیلوگرم اوره + سه کیلوگرم بیوفسفات طلایی + ۵ کیلوگرم کود دامی پوسیده.

 

تاثیر محلول پاشی کلرور یا سولفات کلسیم در فیزیولوژی درختان میوه:

کلسیم یکی از مهمترین عناصر موجود در دیواره سلولی گیاهان می باشد، با اینکه خاکها به مقدار زیاد کلسیم دارند ولی به دلیل تحرک پایین این عنصر در داخل گیاه کمبود آن در اکثر گیاهان دیده می شود.

برای برطرف کردن کمبود این عنصر، افزایش کیفیت وطول عمر انباری محصولات باغی وجلوگیری از تشکیل لکه چوب پنبه ای ، لکه تلخی ولهیدگی میوه وغیره وافزایش طول عمر گلهای زینتی محلول پاشی کلسیم توصیه می شود.

انتخاب زمان مناسب محلول پاشی کلسیم در سیب خیلی مهم است. عارضه لکه چوب پنبه ای پس از باز شدن گلها شروع می شود، لذا محلول پاشی کلسیم باید زود تر شروع گردد.

زمان محلول پاشی برای سیب ۴-۳ هفته پس از تمام شدن گل و آخرین محلول پاشی یک هفته قبل از بر داشت محصول می باشد.

غلظت مناسب ۵-۴ کیلوگرم  کلرور کلسیم در ۱۰۰۰ لیتر آب می باشد ، برای گلهای بردیده ۵/۰ کیلوگرم کلرور کلسیم در ۱۰۰ لیتر آب پس از چیدن گل است، در سبزیجات مانند کاهو که عارضه نوک سوختگی دیده می شود محلول پاشی ۵/۰% (۵ کیلوگرم در ۱۰۰ لیتر آب) موثر است.

برای پوسیدگی انتهایی در گوجه فرنگی وهندوانه در مراحل اولیه رشد میوه به غلظت ۵/۰% توصیه می شود. محلول پاشی کلرور کلسیم بر روی گیلاس وآلبالو سفتی میوه را پس از برداشت افزایش می دهد ( با غلظت ۵ در هزار ۴-۳ هفته قبل از برداشت میوه)

در محلول پاشی باید محلول با غلظت های توصیه شده به هفت کاهش داده شود.

کلرور کلسیم با اکثر سموم غیر از کاپتان ومحلول بردو قابل اختلاط است.

تاقیر محلول پاشی روی برخی از خصوصیات محصولات باغی = محلول پاشی اسید بوریک + سولفات روی + اوره

محلول پاشی اوره در بهار وپاییز در درختان سیب رشد رویشی آنها را افزایش می دهد علاوه بر افزایش عملکرد میوه را ترد و نرم می کند در محصولات باغی با افزایش رشد رویشی با محلول پاشی اوره و عناصر کم مصرف روی وبر سطح برگ افزایش داده وعملکرد را بهبود می بخشد.

محلول پاشی تاثیر زیادی روی عملکرد سال جاری وآینده در درختان میوه خواهد داشت.

بیماری های فیزیولوژیکی مثل ترکیدن ، لکه چوب پنبه ای ، لکه تلخی ، لهیدگی وغیره با محلول پاشی کلسیم ومشکل ترکیدگی با محلول پاشی بر برطرف می شود.

بر یکی از مهمترین عناصری است که در جوانه زدن دانه گرده ، تشکیل میوه و انتقال مواد فتوسنتزی به محل مصرف نقش اساسی دارد کمبود بر در درختان میوه ، سبب رشدونمو ضعیف پرچمها ، باد زدگی گلهای گلابی ، کاهش تشکیل میوه ، لکه های چوب پنبه ای وترکیدن میوه ها وتنه درختان می شود. کمبود بر در جذب کلسیم نیز تاثیر دارد.

پهن بودن میوه ها ، تاخیر در باز شدن گلها و برگها از علایم مشخصه کمبود بر در سب است .

بهترین زمان مصرف محلول پاشی بر در درختان میوه هنگام متورم شدن جوانه ها در اوایل بهار است بهترین زمان محلول پاشی بر در انگور پس از هرس یا متورم شدن جوانه ها می باشد.

کمبود روی موجب کوچک ماندن برگها ، کاهش تشکیل میوه و میوه های ریز وجارویی شدن انتهای شاخه می شود.

بهترین زمان محلول پاشی در درختان میوه موقع متورم شدن جوانه ها یا ریزش گلبرگها می باشد.

غلظت مورد نیاز ۵-۳ کیلوگرم سولفات روی در ۱۰۰۰ لیتر آب می باشد. برای هسته دارها مانند هلو ، زردآلو وگلابی بهترین زمان محلول پاشی پاییز موقعی که هنوز برگها سبز است.

علایم کمبود روی شبیه علایم روی شبیه علایم کمبود منگنز است به همین خاطر بهتر است این دو عنصر با هم محلول پاشی شود.

برای افزایش کیفیت وکمیت محصولات لازم است سولفات روی به مقدار ۳ کیلوگرم به علاوه یک کیلوگرم آهک مرده در ۱۰۰۰ لیتر آب برای تمام محصولات قابل توصیه است.

برای درختان سیب: اسید بوریک ۵ در هزار ، سولفات روی ۵ در هزار، اوره ۵ در هزار.


Comments

Popular posts from this blog

اصول باغداری مرکبات

آبشار یاسوج

تولید ربات شبه تانک برای باغداری