اصول باغداری مرکبات
مقدمه
در صورت مراقبت صحیح، یک درخت مرکبات در سال می تواند صدها کیلو مرکبات در اختیار شما قرار دهد. اگر به اندازه کافی خوش شانس هستید که در منطقه ای زندگی می کنید که مرکبات می توانند رشد کنند، این 5 نکته به شما در پرورش مرکبات مانند یک حرفه ای کمک می کنند.
انتخاب انواع گیاه و اندازه مناسب آن
در صورت امکان از یک پرورش دهندهی محلی خریداری کنید. قبل از انتخاب نوع مرکبات برای کاشتن، موارد زیر را در نظر بگیرید:
کدام میوه را دوست دارید
کدام ویژگی های میوه برای شما مهم هستند؟ بدون هسته (دانه)، پوست کندن آسان، شیرین بودن آن یا چیزی که به راحتی نمی توانید در فروشگاه پیدا کنید؟
اندازهی منطقهی کاشت
یک درخت بالغ با اندازهی استاندارد، به طور متوسط 20 فوت قد و حدود 15 فوت عرض دارد. گونه های کوتاه حدود 10 فوت قد و 10 فوت عرض دارند. گونه های کوتوله همان نوع و اندازه میوه را تولید می کنند، اما تقریباً نیمی از همان محصول را تولید می کنند.
دمای منطقه کاشت
به ریزگردهای موجود در محیط توجه کنید تا به درخت بهترین فرصت برای موفقیت را بدهید. تمام مرکبات نسبت به سرمازدگی حساس هستند و باید در خارج از منزل کاشته شوند. Kumquatها بیشترین تحمل سرمازدگی را دارند و در دمای تقریباً 18 درجه دوام می آورند. لیموها و لیموترشها نسبت به سرما بسیار حساس هستند. پرتقال و گریپ فروت از نظر تحمل سرما جایی مابین این ها قرار دارند.
کاشت دستی درختان مرکبات
بهتر است برای جلوگیری از شوک پیوند، درختان جوان (2-5 ساله) را بکارید و بگذارید درخت در محلی که کاشته می شود بالغ شود. گیاه را پس از گذشتن خطر سرمازدگی بکارید. اگر در فصل پاییز گیاه کاشته اید، حتماً درخت جوان را از یخ زدگی محافظت کنید. برای کاشت درخت، سوراخ را حداقل 3 بار پهن تر از ظرف حفر کنید. گیاه را در سطحی که در گلدان قرار داشت بکارید، نه عمیق تر. مطمئن شوید که جوانه ها (جایی که درخت بر روی ریشه پیوند زده شده) در بالای زمین قرار دارد و دفن نشده است. اگر خیلی عمیق دفن شود، ممکن است درخت بمیرد.
آبیاری درست درختان
سلامتی درخت مرکبات به آبیاری صحیح بستگی دارد. در اینجا چند اصل وجود دارد که باید از آن ها پیروی کنید:
- کل سایبان درخت را آبیاری کنید. گودالی را در دور درخت بسازید تا آب را نگه دارد.
- با رشد درخت، ناحیه آبیاری را گسترش دهید. درختان بزرگتر به آب بیشتری احتیاج دارند
- بهترین راه آبیاری، آبیاری آهسته اما عمیق است. آب با هر بار آبیاری به عمق 45 تا 60 سانتی متر می رسد
- تعداد دفعات آبیاری به نوع خاک، سن و اندازه درخت و شرایط آب و هوایی بستگی دارد.
کود دهی مرتب
درختان مرکبات جوان نیازی به کود ندارند تا زمانی که درخت میوه تولید کنند. یک درخت مرکبات می تواند هر سال بیش از چند صد تن میوه تولید کند. درختان برای داشتن محصول خوب و سلامتی درخت به کود مکمل نیاز دارند. مقدار کود سالانهی موردنیاز معمولاً 3 وعده مجزا است. از کود مخصوص مرکبات استفاده کنید و دستورالعمل های روی بسته را دنبال کنید. قبل و بعد از استفاده از کود، درخت را به خوبی آب دهید.
زمان برداشت
برای ترویج رشد ریشه، در دو سال اول تمام میوه های روی درخت را بچینید. انواع مختلف میوه در زمان های مختلفی می رسند. رنگ پوست همیشه یک شاخص خوب از رسیدن نیست. بهترین راه برای اینکه بگویید مرکبات شما رسیدهاند چیست؟ یکی را امتحان کنید. هرچه میوه روی درخت بماند، میوه شیرین تر می شود. میوه یکبار برداشت نمیشود. مرکبات رسیده بسته به نوع آن ها، تا 6 ماه می توانند روی درخت باقی بمانند.
هرس کردن
هرس کردن پس از برداشت برای حفظ بهره وری ضروری است. در مورد مرکبات، هرس کردن صحیح می تواند در عملکرد و کیفیت میوه تفاوت قابل توجهی داشته باشد.
درختان مرکبات به منظور موارد زیر هرس میشوند:
- نگه داشتن درخت در یک اندازهی قابل مدیریت و در یک فضای اختصاصی و معین
- افزایش سهولت دسترسی به درختان و ایجاد سهولت برداشت و مدیریت
- نفوذ نور
- پیشگیری از شلوغ شدن شاخههای تنهی اصلی و حذف شاخههای متقاطع
- حذف و یا کوتاه کردن شاخههای آبی[water shoots] و جلوگیری از غالب شدن آنها
- گردش هوا و دسترسی به زیر درخت
- افزایش کیفیت گل میوهها (شکوفه دهی)
- افزایش اندازه ی میوه و بازدهی (محصول)
- پیشگیری از آسیب به میوه در اثر سائیده شدن به شاخهها
Comments
Post a Comment