اصول باغداری
عمليات نگهداري باغ انار
کنترل آفات، امراض، عوارض اقلیمی و علفهای هرز م یباشد که بطور مستمر و سالانه
در باغ های انار انجام م یشود
1 -شخم
باغ انار همه ساله به شخم نياز دارد. حتی كوددهي به روش چالكود يا كانالكودبراي درختان انار نیز ضرورت شخم باغ هاي انار را نفي نمي كند. اين شخم مي تواندشرايط فيزيكي و تهويه و نفوذپذيري خاك را بهبود بخشد. زمان مناسب اين شخم در25 سانتيمتر است. تمام كود دامي و كودهاي - اواخر پاييز تا اوايل بهار و عمق آن 40فسفره و پتاسه را بايد قبل از شخم بصورت چالكود يا كانالكود و يا همراه با شخم به
زمين داد. اناركاران يزدي اعتقاد دارند، چنانچه همراه با شخم زمستانه مقداري ازريش ههاي سطحي و كهنه درخت نيز حذف گردد، براي درخت سودمند است. تحريكبه ايجاد ريشه هاي نو و حذف ريشه هاي مسن و آلوده به نماتد هاي مولد غده، مي تواندتوجيه علمي براي اين دانش بومي باشد. درخت انار با توجه به قدرت ريش هزايي شديدقادر است سريعاً ريشه هاي نو و سالم ايجاد نمايد.با توجه به كمبود آب در مناطق حاشيه كوير، تعدادی از باغداران، چند روز بعد ازآبياري در فصل تابستان، اقدام به انجام يك شخم سطحي م یکنند. این کار با قطع لول ههای مو یین، كمك زيادي به حفظ رطوبت خاك و صرف هجويي در مصرف آب م ینماید.در همين رابطه مديريت كنترل علفهاي هرز نيز از اهميت زيادي برخوردار است. علفهايهرز زياد موجب مصرف آب و مواد غذايي م يگردد و زمين خشك و عاري از علف نيزسبب افزايش تبخير، آفتا بسوختگي ميوه و برگشتن دانه ) قهو های و نرم شدن آریل(م یگردد. لذا نگهداري يك پوشش ملايم علفهاي هرز در كف باغ انار مفيد خواهد بود.
-2- هرس
هرس در درختان انار يكي از مهمترين عواملي است كه جهت افزايش عملكرد و توليدميوه مرغوب و با كيفيت صورت م يگيرد. هرس در درختان انار يك عمل ضروري و مستمرم يباشد. زيرا انار داراي رشد رويشي شديد بوده و پاجوش و تن هجوش زياد توليد م يكند ودر صورت عدم هرس، ظرف مدت كوتاهي به حالت انبوه و پرپشت درآمده و محصول آن ازجهت كمي وكيفي شديداً كاهش م ييابد. در عين حال هرس درختان انار به تجربه كافي نيازدارد. عدم توجه به شرايط اقليمي منطقه و هرس غيرفني و شديد باعث آفتا بسوختگي ميوه و خشكيدگي تنه و شاخ ههاي در معرض تابش مستقيم آفتاب م يگردد.بطور كلي دو نوع هرس شامل هرس فرم )تربيت( و هرس باردهي در درختان انارانجام م يگيرد. هرس فرم در نشریه اصول فني احداث باغ انار توضيح داده شد. در اينجا
هرس باردهي به منظور كنترل ارتفاع و تاج، تنظيم و حفظ قدرت باردهي، جوان سازي
شاخه هاي باردهنده، حذف پاجوش ، تنه جوش، نرك و شاخه هاي مزاحم، شكسته و مريض
و بازكردن قسمت هاي پر شاخ و برگ جهت رسيدن نور به قسمت هاي داخلي تاج انجام
مي شود. هرس باردهي خود شامل هرس سياه )زمستانه( و ديگري هرس سبز )هرس
تابستانه( مي باشد.
الف- هرس سياه )هرس زمستانه(
هرس سياه شامل حذف شاخه هاي اضافي و فر مدهي به درخت، حذف پاجوش،
تن هجوش و نرك هاي سال قبل، بريدن شاخ ههاي خشكيده و مريض مي گردد. بهترين
زمان انجام اين هرس، اوايل بهار بعد از رفع خطر سرما م يباشد، ولي اكثر كشاورزان اين
عمل را در پاييز و يا اواخر زمستان انجام مي دهند. حذف پاجوش های نو را بهتر است
تا اواسط بهار و زمان گرم شدن هوا به تأخیر انداخت. این پاجوش ها محل تجمع کلنی
شت ههاست و نگهداری آنها مانع افزایش جمعیت شته روی سرشاخه ها می گردد.
ب- هرس سبز )هرس تابستانه(
هرس سبز به منظور افزايش و تنظيم بهر هدهي درخت انجام م يشود. اين نوع هرس
در فصل تابستان و از نيمه مرداد ماه شروع م يشود و تا زمان برداشت ادامه دارد. در اين
نوع هرس علاوه برحذف پاجوش، تن هجوش و نر كهاي جديد و شاخ ههاي آف تزده و خشك
شده، جوان ههاي انتهايي هر شاخه را پس از رشد كافي قيچي م يكنند، تا شاخ ههاي جانبي
ميو هدهنده زياد شوند. فعاليت جوان ههاي انتهايي شاخ هها فو قالعاده زياد است و در نتيجه
در صورت عدم كنترل آنها، جوان ههاي جانبي رشد نكرده و تعداد جوان ههاي بارده كاهش
م ييابد. لذا براي تقويت جوان ههاي جانبي، جوانه انتهايي هر شاخه را بايد پس از رشد كافي
قطع كرد. به اين كار دست كسازي گويند. ميوه انار روي اين دست كها تشكيل م يشود.
مجدداً يادآوري مي شود كه هرس در درختان انار يك هنر علمي- تجربي است كه با
هيچيك از انواع هرس معمول روي ساير درختان قابل مقايسه نيست و حتماً بايد بوسيله
هر سكاران خبره انجام شود. همچنين با توجه به جمعيت بالاي شته انار در اوايل بهار
بر روي پاجوش ها، نبايد در حذف آنها تعجيل نمود. حذف اين پاجوش ها باعث هدايت
جمعيت شته به روي برگ، شاخه هاي ميوه دهنده، گل و ميوه گرديده و باعث ريزش گل
و ميوه هاي تاز هتشكيل شده و خسارت زياد مي شود. با شروع فصل تابستان و گرم شدن
هوا در مناطق اناركاري، جمعيت شته خود به خود و به شدت كاهش مي يابد. در اين زمان
مي توان كار هرس پاجوش ها را انجام داد.
Comments
Post a Comment