آموزش اصول باغبانی و سرفصل ها
این آموزش به بحث در زمینه اصول باغبانی به صورت جامع پرداخته و تمام گرایش های مربوط به این رشته را کاملا پوشش می دهد. با توجه به اینکه در بسیاری از دانشگاه های آموزش عالی، دروس و مطالب ارائه شده اکثرا به روز نیستند، لذا این آموزش با بهره گیری از کتب آموزشی مختلف و مقالات به روز، سعی در برطرف کردن این مشکل دارد. در این آموزش، تمامی درس ها شامل مطالب علمی روز دنیا به صورت علمی و عملی توضیح داده شده است و به علت اینکه درس اصول باغبانی، یک درس عملیاتی است، در موارد لزوم از تصاویر با توضیح کامل استفاده شده است.
در درس اول به بررسی لزوم گرایش به این رشته، تاریخچه و همچنین تجارت و زمینه های اقتصادی باغبانی پرداخته شده است و همچنین کشورهای مورد هدف برای صادرات محصولات باغبانی معرفی شده اند. در درس دوم به شناخت و چگونگی استفاده از ادوات کشاورزی و همچنین نحوه ایجاد یک گلخانه تجاری پرداخته شده است و بنابراین علاوه بر دانشجویان، کارآفرینان علاقه مند به کشاورزی و باغبانی نیز می توانند از این آموزش جهت امکان سنجی سرمایه گذاری برای احداث گلخانه استفاده کنند.
درس سوم به بررسی تاثیر شرایط آب و هوایی بر محصولات باغبانی پرداخته است و در درس چهار به چگونگی تربیت و هرس درختان به صورت علمی و عملی پرداخته ایم که می تواند برای کشاورزان و باغ داران بسیار مفید باشد. در درس پنجم به نحوه احداث زمین، آماده سازی آن، چگونگی کوددهی، استفاده از کودهای مناسب و نقش هر کدام در گیاه و همین طور علائم کمبود و بیش بود عناصر پرداخته شده است که علاوه بر دانشجویان، کشاورزان با مراجعه به این درس می توانند خود به عنوان یک متخصص، از عهده تغذیه درست و علمی گیاه برآیند و در نهایت به عملکرد مناسب و دلخواه برسند.
در درس ششم به نقش انواع تنظیم کننده ها و هورمون های گیاهی پرداخته شده است و در درس هفتم چگونگی کنترل علف های هرز مطرح شده است. درس هشتم به عنوان مهم ترین درس به بررسی فیزیولوژی بذر، درختان میوه از کاشت تا برداشت، گیاهان زینتی و عوامل موثر در رشد و نمو آن ها و گیاهان دارویی به انضمام گیاهان دارویی استراتژیک، گیاهان اسانس دار و گیاهان آلکالوئیدی به همراه نحوه کشت، داشت و برداشت تا خشک کردن و بازارهای هدف و صادرات پرداخته شده است.
در نهایت، درس نهم به بررسی چگونگی بازاررسانی و انبارداری محصولات باغبانی با روش های مدرن می پردازد. در واقع این درس به فیزیولوژی پس از برداشت محصولات باغبانی اشاره دارد که هم اکنون یکی از مباحث جدید و قابل تامل در زمینه کشاورزی و باغبانی محسوب می شود.
فهرست سرفصل ها و رئوس مطالب مطرح شده در این مجموعه آموزشی، در ادامه آمده است:
- درس یکم: مقدمه ای بر اصول باغبانی
- تعریف باغبانی
- بخش های مختلف باغبانی
- تاریخچه باغبانی
- اهمیت محصولات باغبانی
- منطق مهم تولید محصولات باغبانی
- طبقه بندی گیاهان باغبانی
- درس دوم: تاسیسات و ادوات باغبانی
- تاریخچه ابزار کشت
- شخم و انواع گاوآهن
- ردیف کار
- انواع گلخانه و شاسی
- درس سوم: اثر اقلیم و عوامل محیطی در باغبانی
- دما
- نور
- ارتفاع
- عرض جغرافیایی
- استرس و تنش عوامل محیطی در محصولات باغبانی
- درس چهارم: اصول کلی هرس و تربیت
- اهمیت داشت و افزایش بهره وری محصولات باغبانی
- انواع روش های تربیت و هرس درختان
- درس پنجم: خاک و کود در باغبانی
- اصول آماده سازی زمین
- عمق خاک
- بافت و ساختمان خاک
- تغذیه معدنی گیاهان
- عناصر ماکرو و میکرو
- نیتروژن
- فسفر
- پتاسیم
- کلسیم
- آهن
- درس ششم: هورمون ها و مواد تنظیم کننده رشد در باغبانی
- اکسین (Auxin)
- سیتوکینین (Cytokinin)
- جیبرلین (Gibberellin)
- اسید آبسزیک
- اتیلن
- درس هفتم: اصول کنترل علف های هرز
- کنترل شیمیایی
- کنترل ارگانیک
- تعریف دگر آسیبی و ترکیبات آن
- اثر ترکیبات دگر آسیب بر علف های هرز
- درس هشتم: اصول کلی طبقه بندی، ازدیاد و تولید گیاهان باغبانی
- بذر، ویژگی ها و نحوه رشد آن
- تولید و پرورش درختان میوه
- میوه های دانه دار
- میوه های هسته دار
- میوه های دانه ریز و خشک
- تولید و پرورش گیاهان زینتی و آپارتمانی
- طبقه بندی گیاهان زینتی
- گیاهان هوای آزاد
- گیاهان چند ساله
- گیاهان سوخ دار
- درختان و درختچه های زینتی
- گیاهان گلخانه ای و شاخه بریده
- گیاهان آپارتمانی
- تولید و پرورش گیاهان دارویی
- گیاهان استراتژیک
- گیاهان اسانس دار
- گیاهان آلکالوئیددار و تدخینی
- درس نهم: اصول کلی نگهداری و بازار رسانی محصولات باغبانی
- انواع پوشش ها و فیلم ها
- ضدعفونی گیاهان و محصولات باغی
- نگهداری و بسته بندی محصولات باغی
مفید برای رشته های
- مهندسی کشاورزی
Comments
Post a Comment